29.03.2024

Вартість природного газу на європейських хабах (день наперед):

TTF – 27.51 EUR/MWh ($315) (-0.3%)

THE – 27.44 EUR/MWh ($315) (-0.6%)

CEGH – 27.42 EUR/MWh ($314) (-5.3%)

PEG – 27.04 EUR/MWh ($310) (-1.8%)

Вартість природного газу на європейських хабах (ф'ючерси на квітень):

TTF – 27.65 EUR/MWh ($317) (-0.0%)

THE – 27.84 EUR/MWh ($329) (-0.0%)

CEGH – 28.51 EUR/MWh ($327) (-0.0%)

PEG – 27.45 EUR/MWh ($315) (-0.0%)

Результати викупу газу українського видобутку Групою Нафтогаз:

Березень 2024

Обсяг (ПСГ) - 0.2 млн м3

Середньозважена ціна (без ПДВ) - 11 305 грн ($283)

Всього викуплено з 26.04.2023 - 1 123.7 млн м3

Компанії Асоціації продовжують працювати та сплачувати податки, незважаючи на активну фазу війни

24/05/23

Низка публікацій в українських ЗМІ впродовж останніх тижнів викликає серйозне занепокоєння, адже негативно впливає на бізнес-клімат в індустрії і в подальшому матиме сумні наслідки для інвестиційної привабливості України.

З перших днів повномасштабної війни приватні видобувники робили все можливе, щоб продовжувати діяльність на газовидобувних об’єктах, зберегти персонал та виробництво, максимально знизити наслідки від активних бойових дій для сектору.

Розуміючи важливість зміцнення енергетичної й економічної безпеки країни в цей складний час, компанії впродовж року видобували природний газ, де це фізично можливо, проводили капремонти, бурили нові свердловини, сплачували податки, допомагали армії та вимушеним переселенцям. Осіння деокупація Харківщини дозволила підприємствам швидко й ефективно відновити роботу на звільнених територіях: деякі незалежні компанії наростили добовий видобуток на 30-40%. Окрім того, бізнес продовжив інвестувати в надра, купуючи за рекордні суми нафтогазові лоти для подальшої розробки, та вперше в історії почав видобувати газ на ділянці, яка надана згідно угоди про розподіл продукції.

Всупереч усім складнощам, з якими приватний сектор стикнуся торік, коли доводилося працювати під щоденними обстрілами та фактично по сусідству з гарячими точками, можемо впевнено сказати, що український газовидобуток вистояв і російським терористам не вдалося його зруйнувати.

На другому році війни підприємства і далі сумлінно, прозоро та відкрито проводять свою діяльність із видобутку газу. Зокрема, реалізовують інвестиційні програми в тому числі здійснюють нове буріння і капітальні ремонти, займаються будівництвом та модернізацією установок комплексної підготовки газу й дотискних компресорних станцій, вводять в експлуатацію нові об’єкти та планують розробку нафтогазових проєктів. Всі ці заходи спрямовані на збільшення обсягів виробництва власного газу та зміцнення енергобезпеки країни. Приватні компанії також активно долучилися до торгів на Українській енергетичній біржі, реалізовуючи видобутий ресурс для закупівлі НАК «Нафтогаз України».

Продовження діяльності газовидобувників допомагає підтримувати економіку країни у воєнний час.

Так, за січень-березень 2023 року до зведеного бюджету сплачено 16.4 млрд грн ренти за видобуток вуглеводнів, з яких 820 млн грн направлені в місцеві бюджети, де компанії здійснюють діяльність. Торік нафтогазовидобувна індустрія перерахувала до бюджету 76.9 млрд грн ренти, з яких у бюджети громад надійшло 3.84 млрд грн.

Асоціація газовидобувних компаній України переконана, що і держава, і бізнес мають докладати максимум зусиль, щоб галузь працювала злагоджено й продуктивно. Лише спільними зусиллями, скоординованими діями та завдяки конструктивному діалогу ми можемо зміцнити енергетичну безпеку України і захистити її від зовнішнього агресора.

Окрім того, вже сьогодні спільно ми маємо думати про відбудову країни після війни та її глибоку модернізацію. Ми впевнені, що саме інвестиції українських й іноземних приватних компаній є безальтернативною запорукою для відновлення України та її економічного зростання.

Аналітика
28/03/24

Актуальна інформація щодо цін на природний газ в Україні та Європі ...

26/03/24

Річний звіт про діяльність Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році. ...

23/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

16/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

09/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...