28.03.2024

Вартість природного газу на європейських хабах (день наперед):

TTF – 27.60 EUR/MWh ($317) (+1.8%)

THE – 27.59 EUR/MWh ($317) (+1.2%)

CEGH – 28.94 EUR/MWh ($333) (+3.6%)

PEG – 27.53 EUR/MWh ($317) (+2.0%)

Вартість природного газу на європейських хабах (ф'ючерси на квітень):

TTF – 27.65 EUR/MWh ($318) (+1.8%)

THE – 27.84 EUR/MWh ($320) (+1.6%)

CEGH – 28.51 EUR/MWh ($328) (+0.8%)

PEG – 27.45 EUR/MWh ($316) (+1.6%)

Результати викупу газу українського видобутку Групою Нафтогаз:

Березень 2024

Обсяг - 0 млн м3

Всього викуплено з 26.04.2023 - 1 123.5 млн м3

Газ в зеленій таксономії ЄС

 Колонка виконавчого директора Асоціації Артема Петренка для видання "Бізнес Цензор".

Що означає внесення природного газу до зеленої таксономії ЄС, чим це вигідно для України та Європи?

З 1 січня 2023 року набуде чинності Делегований акт про ухвалення таксономії ЄС. Цей документ визначає, які види економічної діяльності вважаються сталими з точки зору впливу на довкілля та на які проєкти будуть спрямовуватися інвестиції.

До цього списку екологічних видів діяльності зовсім недавно Європарламент включив природний газ та атомну енергетику. Це відкриває нові перспективи для розвитку газовидобувного сектору як в Європейському Союзі, так і в Україні.

А на фоні постійного газового шантажу зі сторони рф та відмови Європи від російського газу зміни й перестановки на газовому ринку можуть бути кардинальними.

Але про все – по порядку.

ЄС планує стати першим кліматично нейтральним континентом до 2050 року. Для досягнення цієї мети у 2019 році було затверджено масштабну програму The European Green Deal, яка, зокрема, передбачає й суттєве зменшення викидів парникових газів до 2030 року.

Для реалізації цього амбітного завдання потрібні значні інвестиції.

І саме таксономія Європейського Союзу має на меті спрямувати інвестиції приватних компаній, фінансових організацій та держав на діяльність, яка є екологічно стійкою. Держави будуть мати змогу брати участь в цьому процесі через гарантування кредитів та надання грантів.

Спочатку до переліку увійшли сонячна, вітрова та гідроенергетика, а вже згодом були включені газ та атом. Внесення двох останніх до таксономії ЄС відбулося акурат під час скорочення поставок російського газу до ЄС та бажання Європи відмовитися від кривавих енергоресурсів через повномасштабну війну рф проти України.

Зазначу, що таксономія не є обов’язковою для європейських країн. Це добровільний інструмент, що підвищує прозорість на фінансовому ринку для приватного сектору, який зацікавлений у сталому інвестуванні.

Фактично, ЄС лише рекомендує сектори для інвестицій і нікого ні в чому не обмежує. Проте, природний газ, на мою думку, займатиме в таксономії вагоме місце, адже в найближчі роки він буде основним паливом на шляху зеленого переходу.

Торік саме газ був ключовим джерелом для виробництва електроенергії в ЄС, його частка становила 23%. Відмова Європи від поставок палива з росії означає, що цей ресурс потрібно буде брати у інших постачальників. Тож для ряду країн, таких як Ізраїль, Єгипет Азербайджан, Нігерія, Сенегал та Ангола газова криза в Європі – реальний шанс та унікальна можливість суттєво наростити власний газовидобуток.

Що це означає для Європи?

Війна росії проти України стала пусковим гачком, щоб Євросоюз почав зменшувати споживання російського газу та взагалі мав намір від нього відмовитися в перспективі найближчих років.

У травні, в розпал російських обстрілів та вбивства мирних українців, Європейська комісія схвалила план REPowerEU, який передбачає відмову від двох третин імпорту російських енергоресурсів уже протягом найближчого часу, а також повну відмову від російського газу у перспективі кількох найближчих років.

Для реалізації цього амбітного завдання планується витратити щонайменше 300 млрд євро.

Інвестиції в рамках REPowerEU та делегованого акту таксономії не обмежуються лише проєктами на території Європи. Так, переважна більшість коштів будуть інвестовані саме в економіку Європейського Союзу і особливо в проєкти з відновлювальної енергетики.

Але сьогодні, фокус уваги ЄС зосереджений на заміщенні російського газу і саме розвиток газовидобутку та диверсифікація будуть ключовими для найближчих років.

Підтвердженням цьому є укладені угоди з Ізраїлем, Єгиптом та рядом африканських країн щодо збільшення поставок газу до Європи за рахунок збільшення видобування.

Але наростити видобуток миттєво неможливо. Укладені сьогодні контракти та залучені інвестиції принесуть результати щонайменше через 2-3 роки, а у випадку розробки нових шельфових проєктів чекати доведеться ще довше.

Те саме із будівництвом нових LNG-терміналів. Щонайменше 10 місяців-рік потрібно для зведення з нуля та підключення до газової мережі. Збільшення терміналів дозволить Європі, в першу чергу, не залежати від поставок газу з однієї країни, а бути максимально гнучкою з різними постачальниками.

Збільшення товару, тобто газу на ринку, має вплинути на ціну, яка останнім часом б’є всі рекорди.

Тож на цей опалювальний сезон, Європа вмикає режим економії та скорочує споживання газу на 15%. Наразі така дія є добровільною, але у критичному випадку може стати обов’язковою для всіх.

За попередніми підрахунками, зменшення попиту на газ на 15% дозволить Європі заощадити 45 млрд м3 газу.

Крім того, згідно плану Європейської комісії, за рахунок інших постачань, збільшення власного видобутку та біометану планується заміщення значної частини газу з рф.

Так, через термінали LNG мають намір отримати 50 млрд м3, трубопроводами – 14 млрд м3, завдяки біометану –3.5 млрд м3 та збільшенню внутрішнього видобутку – 2 млрд м3.

Окрім того, очікується зниження попиту під впливом високих цін на 20 млрд м3, через регулювання температури в приміщеннях на 10 млрд м3, інші заходи енергоефективності – 4.3 млрд м3, добровільне скорочення попиту – 7.5 млрд м3.

Що це означає для України?

Внесення природного газу у таксономію, однозначно, полегшить та сприятиме залученню європейських коштів, провідних компаній та міжнародного досвіду у сектор видобування.

Звичайно, наростити видобуток під час війни неможливо, а ось у післявоєнний період це буде завданням №1 для держави.

За даними Держгеонадр, потенційні запаси газу та нафти на українському шельфі Чорного моря оцінюються у 2.3 млрд т умовного палива, що еквівалентно 2.3 трлн м3 і становить близько 40% усіх енергетичних запасів нашої країни.

Потенціал покладів нетрадиційних вуглеводнів, зокрема газу щільних порід, дорівнює 1.2 трлн м3 технічно видобувних запасів.

Успішна реалізація проєктів УРП, буріння надглибоких свердловин, розробка нетрадиційних покладів вуглеводнів та морського шельфу можуть допомогти Україні не лише забезпечити себе власним газом, а й стати його експортером у Європу, зміцнюючи енергобезпеку регіону.

Таксономія передбачатиме модернізацію української газотранспортної системи за кошти Європейського інвестиційного банку чи Європейського банку реконструкції та розвитку, що корелюватиметься з ініціативами використання водню. Більш того, це стосується й підземних сховищ водню, що знову ж таки, дорівнює багатосторонньому фінансуванню.

І на останок.

Багато говорили, що газ у таксономії – це підігравання росії, шанс для них нарощувати видобування. Але це відверті маніпуляції. Як бачимо, санкції ЄС стали приводом не лише для зменшення, а й до падіння обсягів видобування у рф, яке лише посилюється.

Так, минулого місяця обсяги виробництва російського газу скоротилися на 36% у порівнянні з липнем 2021 року. І далі буде ще більше.

Включення газу та атому до таксономії ЄС насправді означає, де-факто пришвидшення заміщення ресурсу країни-окупанта. І Європа це добре розуміє. Так, інвестиції в газові ТЕС і ТЕЦ зменшують частку відновлювальних джерел у розподілі фінансів, однак це абсолютно не означає, що газ для генерації використовуватиметься саме російський. Скоріше навпаки.

24 лютого рф зробила прицільний постріл в свою експортну ресурсно-орієнтовану економіку, яка існує завдяки великим запасам корисних копалин.

Російські нафта і газ з кожним днем та місяцем стають все більше й більше токсичним для цивілізованого світу. Країни від них масово відмовляються, замінюють, шукають альтернативи і повернення назад вже точно не буде.

Збільшувати транспортування до тих держав, які не зважаючи ні на що продовжують купувати вуглеводні, а це Китай та Індія - технічних можливостей немає.

Тож за таких умов збільшення газовидобутку взагалі не є реальним. Хіба що задля того, щоб спалювати цей ресурс на факелах.

Джерело: https://biz.censor.net/m3359279

Аналітика
28/03/24

Актуальна інформація щодо цін на природний газ в Україні та Європі ...

26/03/24

Річний звіт про діяльність Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році. ...

23/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

16/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...

09/03/24

Асоціація газовидобувних компаній України пропонує вашій увазі щотижневий моніторинг нафтогазовидобу...